Jdi na obsah Jdi na menu
 


Profese
Herec 
Datum narození:
19.03.1955 
Místo narození:
Idar-Oberstein, Německo 
Znamení:
Ryby  


Životopis:

Pochází ze Západního Německa, ale v roce 1971 se jeho rodiče rozvedli a on putoval za oceán, do městečka Pennsgrove, stát New Jersey.Hereckou kariéru začal Willis při vystoupení svého skautského oddílu Lvíčata, ale dlouho se zdálo, že spíš než herectví se bude věnovat hře na foukací harmoniku. Po letech, kdy se živil jako hlídač v chemické továrně, automechanik nebo pumpař, se rozhodl navštěvoval Montclairskou státní univerzitu, kde se přihlásil do dramatického kurzu. Při studiu herectví se zúčastňoval pravidelně newyorských konkurzů, kde získal i svoji první divadelní roli a natočil reklamní spoty na Levis 501 jeans. Dlouho hrál především v divadle. Postupně si ho počátkem 80. let začal všímat i film a televize.

Po malé roli zločineckého střelce v seriálu Miami Vice dostal šanci, která z něj udělala skutečnou televizní hvězdu roku 1985 v televizním filmu Moonlightinga a později ve stejnojmenném seriálu, která mu v roce1987 vynesla cenu Emmy.

Sehrál zde postavu detektiva Davida Addisona, pracujícího v soukromé detektivní kanceláři s názvem Moonlighting. Jeho společnicí v této firmě je bývalá topmodelka Madelyn Hayesová (Cybill Shepherd).Naprosto úchvatné hádky s Madelyn odehrávající se obvykle uprostřed davu spolupracovníků v kanceláři vás téměř vždy dokázaly rozesmát.

V Moonlightingu také Bruce předvedl své pěvecké nadání - některé díly seriálu jsou i mírně muzikálně laděné. Hned v roce 1987 přichází další velká role, a to v komediální romanci Schůzka naslepo. Zahrál si zde workoholického manažera Waltera Davise a společnicí mu byla Kim Basingerová jako Nadia Gates. O rok později se pouští do charakteru Johna McClanea v akčním filmu Smrtonosná past (režie John McTiernan), který mu zajistil hvězdnou dráhu a současné miliónové příjmy.. Roku 1990 se objevuje druhý díl, kterým dokázal, že patří mezi opravdovou hereckou elitu (režie Renny Harlin) a o dalších 5 let později natáčí režisér McTiernan Smrtonosnou past 3 (Die Hard with A Vengeance).

Dalším vynikajícím snímkem akčního žánru v jeho filmografii je krimi Poslední skaut (The Last Boy Scout, 1991) v režii Tonyho Scotta, katastrofický thriller Armageddon (Armageddon, režie Michael Bay, 1998) či akční sci-fi Pátý element (The Fifth Element, 1997) Luca Bessona. Ke komedii se Willis vrátil parodií Hudson Hawk (režie Michael Lehmann, 1991), k níž napsal i námět, či černou komedií Smrt jí sluší (Death Becomes Her, režie Robert Zemeckis, 1992). Pod režijním vedením Roberta Altmana se objevil ve vynikající satiře na Hollywood Hráč (The Player, 1992), s Terrym Gilliamem natočil sci-fi Dvanáct opic (Twelwe Monkeys, 1995) a s Quentinem Tarantinem kultovní morytát Pulp Fiction – historky z podsvětí (Pulp Fiction, 1994). Dvakrát si zahrál hlavní roli ve filmech jednoho z nejoceňovanějších hollywoodských autorů, M. Nighta Shyamalana: v Šestém smyslu (The Sixth Sense, 1999) a Vyvoleném (Unbreakable, 2000).

Dále jsme ho měli možnost vidět ve válečném dramatu Hartova válka (Hart's War, režie Gregory Hoblit, 2002), komedii Banditi (Bandits, režie Barry Levinson, 2001), válečném thrilleru Slzy slunce (Tears of the Sun, režie Antoine Fuqua, 2003) a v pokračování Mého souseda zabijáka (The Whole Ten Yards, režie Howard Deutch, 2004).

V roce 2005 si zahrál ve filmu režiséra Roberta Rodrigueze, Sin City - město hříchu. Objevil se zde jako John Hartigan, poslední čestný policista ve městě, který se chystá na odpočinek, ale má před sebou poslední úkol: zachránit jedenáctiletou Nancy Callahanovou (Jessica Alba) ze spárů pomateného syna senátora Rourka. Pro roli Hartigana měl Robert Rodriguez okamžitě vybraného Bruce Willise. Bruce Willis představuje novodobého rytíře a mimo jiné v černobílé vypadá skvěle. Autor Sin City, Frank Miller řekl: „Pokud je Mickey Rourke Dionýsem tohoto filmu, pak Bruce je jeho Apollem.“ Bruce Willis byl již dlouhá léta fanouškem Millerova Sin City, a když mu Rodriguez ukázal úvodní scénu Sin City, okamžitě souhlasil. Byl to pro něj ten vizuálně nejpůsobivější kousek filmu, jaký kdy viděl. Willis je také fanouškem Hartigana. Obdivuje na něm jeho schopnost a odhodlání vyměnil svůj život za život malé holky…

Bruce Willis si ve stejném roce udržuje pozici jedné z nejpopulárnějších akčních hvězd současnosti dalším napínavým snímkem Rukojmí (režie Florent Siri), který v sobě ideálním způsobem spojuje prvky napětí, psychologického dramatu a akce. Zahrál si zde roli Jeffa Talleye, špičkového vyjednavače losangeleské policie, který po tragické nehodě, při níž zahynula mladá matka s dítětem, propadne do hlubokých depresí a rozhodne se změnit životní styl.

Filmografie:
2007 Neznámý svůdce (Perfect Stranger)    ...Harrison Hill
2007 Planeta teror (Grindhouse: Planet Terror)    ...Lt. Muldoon
2007 Smrtonosná past 4.0 (Live Free or Die Hard)    ...John McClane
2006 Boffo! Tinseltown's Bombs and Blockbusters   ...Dr. Malcolm Crowe
2006 16 bloků (16 Blocks)    ...Jack Mosley
2006 Nabít a zabít (Lucky Number Slevin)    ...Mr. Goodkat
2006 Fast Food Nation (Fast Food Nation)    ...Harry Rydell
2005 Rukojmí (Hostage)    ...Jeff Talley
2005 Alpha Dog (Alpha Dog)    ...
2005 Sin City - město hříchu (Sin City)    ...Hartigan
2004 Můj soused zabiják 2 (The Whole Ten Yards)    ...Jimmy
2004 Geschichte des erotischen Films, Die   ...
2003 Slzy slunce (Tears of the Sun)    ...Lieutenant A.K. Waters
2003 Charlie's Angels: Full Throttle   ...William Rose Bailey
2002 Hart's War   ...Plukovník William A. McNamara
2002 Grand Champion   ...CEO
2002 True West   ...Lee
2001 Banditi (Bandits)    ...Joseph 'Joe' Blake
2000 Kid (Kid, The)    ...Russell Duritz
2000 Vyvolený (Unbreakable)    ...David Dunn
2000 Whole Nine Yards, The   ...Jimmy 'The Tulip' Tudeski
1999 Druhá šance (The Story of Us)    ...Ben Jordan
1999 Šestý smysl (The Sixth Sense)    ...Dr. Malcolm Crowe
1999 Breakfast of Champions   ...Dwayne Hoover
1998 Mercury Rising   ...Art Jeffries
1998 Stav obležení (The Siege)    ...Major General William Devereaux
1998 Armageddon (Armageddon)    ...Harry S. Stamper
1997 Pátý element (Fifth Element, The)    ...Korben Dallas
1997 Šakal (The Jackal)    ...The Jackal
1996 Beavis a Butt-head dobývají Ameriku (Beavis and Butt-Head Do America)    ...Muddy Grimes
1996 Bruno the Kid   ...Bruno the Kid
1996 Bruno the Kid: The Animated Movie   ...Bruno the Kid
1995 Die Hard: With a Vengeance   ...John McClane
1995 Čtyři pokoje (Four Rooms)    ...Leo (segment "The Man from Hollywood")
1995 12 Opic (Twelve Monkeys)    ...James Cole
1994 Nejsem blázen (Nobody's Fool)    ...Carl Roebuck
1994 Pulp Fiction - Historky z podsvětí (Pulp Fiction)    ...Butch Coolidge
1994 North   ...Vypravěč
1994 Color of Night   ...Dr. Bill Capa
1993 Na dostřel (Striking Distance)    ...Det. Tom Hardy
1993 Loaded Weapon 1   ...John McClane
1992 Smrt jí sluší (Death Becomes Her)    ...Dr. Ernest Menville
1991 Billy Bathgate (Billy Bathgate)    ...Bo Weinberg
1991 Vražedné myšlenky (Mortal Thoughts)    ...James Urbanski
1991 Poslední skaut (The Last Boy Scout)    ...Joseph Cornelius 'Joe' Hallenbeck
1990 Smrtonosná past 2 (Die Hard 2)    ...John McClane
1990 Look Who's Talking Too   ...Mikey
1990 Bonfire of the Vanities, The   ...Peter Fallow
1989 Look Who's Talking   ...Mikey
1989 In Country   ...Emmett Smith
1988 Sunset   ...Tom Mix
1988 Smrtonosná past (Die Hard)    ...John McClane
1988 Return of Bruno, The   ...Bruno Radolini
1987 Schůzka naslepo (Blind Date)    ...Walter Davis
1982 Verdict, The   ...Courtroom Observer
1980 First Deadly Sin, The   ...Man Entering Diner as Delaney Leaves
1980 

Guru kommt, Ein   ...Extra

Diskografie:
1997The Return Of Bruno
Bruce Willis
Bruce Willis
Bruce Willis
Bruce Willis
Bruce Willis
Bruce Willis
Bruce Willis

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář